22-11-09

De kiekens.

De kiekens!


Vandaag kwam Josine binnengewaaid. In alle staten. Boos, uitgelaten in dringende nood voor een straffe koffie. 'Ons kiekens zitten al bijna veertien dagen zonder eten!'
Hebben jullie kiekens,Josine? En waar zitten die dan wel?'Natuurlijk heb ik geen kiekens, het zijn de schoolkippen waar ik het over heb. Bij ons op school werden rond pasen tien paaskuikens en hun mama in de lege kippenren gehuisvest. Waar de drie vorige kippen hun leven voortzetten of eindigden weet ik niet, maar de kindertjes vergaapten zich dagen aan een stuk aan die kleine donzen wondertjes.

Intussen zijn dat alledaagse legkippen geworden, hun hok is nu te klein, maar je kan ze moeilijk de speelplaats opsturen. De schooldirectie vindt dat kippen de school beter profileert naar buiten en naar de 'nieuwe ouders' toe. School is: leerlingen, werkgelegenheid, concurrentie, begaan zijn met het milieu en in 't midden van 't stad een beetje buitenleven creëren. Dat trekt aan.

Wel Ida, ik ben tegen, anti, contra... Dieren op school, dat moet verboden worden. Een schoolteam loopt zichzelf voorbij en zit met zijn kop constant in de paperassen. Een kip is het minst van de zorgen. Probleem met een kip is dat je ze niet tegen het schoolbord kan hangen. Ze is wel nuttig voor het milieu want ze eet keukenafval. en drinkt. Maïs, keukenafval en vers water. En als het kippenvoer op is? Juist ja, dan koop je toch gewoon een nieuwe zak. Menslief, de tijd vliegt zo snel dat je gewoon vergeet dat die kippen al een week lang geen gram maïs kregen. Een stukje appel, een overgebleven boterham en een betterfood koek zijn ook niet slecht. Op school moet fruitafval toch massaal aanwezig zijn. Juist ja! Maar het is simpeler om het in de vuilnisbak te kieperen dan twintig meter verder bij de kippen. Ik ben tegen! Ik ben ook tegen diertjes in een klas, want niet elke 'juf' schijnt te weten dat Piet konijn, cavia of hamster in het weekend graag wat te eten heeft. Goedbedoelde initiatieven? Kan best zijn. Maar mensen blijven mensen en schuiven verantwoordelijkheid graag door terwijl de pluim meestal de verkeerde hoed siert. Dit, beste mensen, moest even van me af voor het slapengaan.

18:48 Gepost door Ida in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.