25-10-09

Follow the leader...

Follow the leader en...


Mijn ergernis van de afgelopen week? Dat de mensheid niet leert uit het verleden en klakkeloos aanneemt wat haar voorgeschoteld wordt door een ander die op de barricaden kruipt en zich profileert als deskundige. Het feit alleen al dat hij of zij zichzelf op een pied de stal plaatst is vaak voldoende om bewondering en vertrouwen te krijgen. Diegene die het hardst kan roepen en het wildst om zich heen slaat zal de anderen wel stil krijgen. De welgekende macht, van welke orde ook en de daaruit voortvloeiende gezagsargumenten waar ieder van ons wel eens gebruik zal van gemaakt hebben. Denk maar aan je kleuter- en lagere schooltijd.

De een na de andere klant kwam hier de afgelopen week binnengewaaid met zijn eigen gelijk, en wat kun je als cafébazin dan antwoorden? Ik heb het hier over de ‘BAM’. Een woord dat klinkt als een klok. Eén enkel feit wil ik hier aanhalen, één ergernis. Een brug over onze stad kan niet. Ze snijdt onze stad in twee. Ga je dan eerst niet eens kijken waar precies die brug ‘over’ onze stad zal gaan? Wij, mijn vriendin en ik, hebben per fiets het traject van die brug afgelegd en hebben foto’s genomen. Als ik geterroriseerd wordt met mails die me aanmanen om tegen die brug te stemmen wil ik wel weten waarom ik dat zou moeten doen. Conclusie: Die brug komt grotendeels over havendokken, overslagbedrijven, water en onteigende bedrijventerreinen te liggen. Vier woningen, die midden de havendokken opgetrokken zijn (jaren ’50) worden van heel dichtbij geconfronteerd met een eventuele brug en moest het park achter het Noordkasteel, in de buurt van de hogere zeevaartschool, aangetast worden dan zou dit een serieus minpunt zijn. De aansluiting in Merksem moet veranderd worden, want dat ziet er niet goed uit. MAAR, en opvallend: De brug zou op anderhalve kilometer van op het Eilandje te zien zijn, en een chique restaurant waar men met ‘bootjes’ naar toe komt gevaren voor een etentje zou in de verdrukking komen door de brug.

Zou het niet zo zijn dat eigenaars van zeiljachten en ander schoon watergerief (geparkeerd nabij het Eilandje) bang zijn om, door de komst van een brug, aanzien te verliezen, want zeg nu zelf, het statussymbool is toch waar het om gaat, niet? Vanuit hun miljoenenappartementen op het Eilandje moeten zij een ongeschonden zicht hebben op hun woonomgeving. Noem maar op: vrachtboten, los- en laadkranen, dampende schoorstenen, bij wijlen stinkend water. Een architecturale parel zoals ‘DE Brug’, die tienduizenden Vlamingen zou verlossen van tergend fileleed, terwijl ze nu urenlang tonnen fijn stof spuwen uit hun ronkende motoren, dat kan absoluut niet. Welk spel wordt hier gespeeld?

14:08 Gepost door Ida in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bam, tunnel, eilandje, politiek spel |  Facebook |

16-10-09

Lange Wapper en Kludde.

Lange Wapper en Kludde.Kluddes uiterlijk verschilt van verhaal tot verhaal. Het is een kwelgeest die zich vaak onder bruggen of in holle bomen schuilhoudt en enkel 's nachts tevoorschijn komt. Wandelaars kunnen zijn komst enkel afleiden aan het geluid dat hij maakt. Kludde rammelt namelijk met een ketting die hij verplicht is aan zijn linkerenkel te dragen. Kludde werkt ook af en toe samen met Lange Wapper. Vandaag kwam mijn schatje thuis na een vluchtige ontmoeting met SPA mannen. Ze stonden op de hoek van de straat en stapten op de mensen af met een pamflet - Lange Wapper? Ja of nee? Hier zie, daarom zeggen wij nee! Lees maar. Schatje had zijn middelvinger opgestoken want we worden de laatste dagen getergd met propaganda. Op straat, met de post en per email. Lange Wapper is opnieuw de boeman van weleer. Met desinformatie maakt men ons bang voor hem.In de folder van de SPA mannen luidt de eerste zin: "De Lange Wapper is geen brug over de Schelde, maar een viaduct over de stad en onze stad kan dat niet aan. Bovendien, dat viaduct snijdt onze stad in twee. Fijn stof…lawaai…beton…Ikzelf voel me een beetje Knudde als ik even later naar de markt stap. Weliswaar zonder kettingen, veel te vroeg wakker, maar met dezelfde bedoeling als die kwelgeest, een hulpje van Lange Wapper. Op de hoek, aan ’t café staan ze: ‘Mevrouw, hier zie. Tegen de brug?’ – Neen, ik ben voor. Heb de maquette bestudeerd in de stadsfeestzaal. Jullie vertellen leugens. En een vraagje: ‘uw’ burgemeester was eerst lange tijd pro brug en heeft nu ineens zijne kazak gedraaid? Hoe komt dat?
De mannen komen alle drie op mij af en willen grote dingen zeggen, maar ik geef hen geen kans. - Weet je wat ik denk? Dat hij niet struikelt over het fijn stof dat de kindjes van Merksem en Deurne inademen. Ik vrees dat het eerder over centen gaat, veel centen, over de miljoenenprojecten op het Eilandje. Peperdure appartementen en luxejachten van eigenaars die het niet prettig vinden als ze een beetje verder een brug zien verschijnen. Trouwens, ooit voordien zoveel commotie meegemaakt over het fijn stof dat de mensen in die randgemeenten NU inademen door het stilstaand zwaar verkeer in de buurt? - Mevrouw, neem nu de tunnel. U moet toch toegeven dat daar uiteindelijk iedereen beter van wordt want het stof zit onder de grond. Alleen bij de in- en uitgangen zal er wat meer stof vrijkomen. - Nu nog beter. Mij niet gezien. Als jullie nu de waarheid spreken zullen er nogal wat lijken te rapen vallen. Ik heb verdorie altijd gedacht dat tunnels luchtzuigers hebben die alle vuiligheid naar buiten blazen.

22:51 Gepost door Ida in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |